Skip links

İş Yeri Hekimi Hizmeti

İşyeri hekimi nedir?

İşyeri hekimi, işyerindeki çalışanların sağlık durumlarını gözlemleyen ve tespit eden, OSGB fimasına bağlı olarak veya kurum bünyesinde tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak görev yapan, iş sağlığı ve güvenliği kurulu üyesidir.

İşyeri hekimi ne yapar? Görevleri nelerdir?

İşyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanı ile ortak çalışarak, çalışanlara fiziksel ve ruhsal olarak tıbbi destek vermektedir. 

İşyeri hekimi, çalışanların sağlık muayenelerini kontrol eder, iş kazaları ve meslek hastalıklarını inceler, risk değerlendirmesi grubunun içerisinde yer alır ve sağlık eğitimleri verir. Ayrıca çalışma ortamının denetimi ve takibini yapma gibi görevleri vardır.

Kimler işyeri hekimi olabilir?

İşyeri hekimi olabilmek için tıp doktoru olma şartı vardır. Tıp doktoru, işyeri hekimi olabilmesi için uzmanlık eğitimi almalıdır.

İşyeri hekimi kaç çalışan bulunduğunda zorunlu kılınmıştır?

Tehlike sınıfına göre İş Güvenliği Hizmeti alma zorunluluğu bulunmaktadır. Tehlikeli ve Çok Tehlikeli sınıflarda 1 Kişi dahi çalışan olması durumunda İş Güvenliği Hizmeti alınması zorunludur.

İşyeri hekimi bulundurmama cezası nedir?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu‘na göre, işyeri hekimi bulundurmayan işyerlerine idari para cezası, işyeri faaliyetlerinin durdurulması veya yeniden yapılandırma düzenlemesi istenebilir. Verilen cezaların miktarı veya süresi çalışan sayısına, ihlal derecesine ve başka etkenlere bağlıdır.

İşyeri hekimi çalışma süresi nedir?

İşyeri hekimi, 6331 Sayılı iş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre, aylık olarak çok tehlikeli işyerlerinde çalışan başına en az 15 dakika, tehlikeli işyerlerinde çalışan başına en az 10 dakika, az tehlikeli işyerlerinde ise çalışan başına en az 5 dakika olarak belirlenmiştir.

Aile hekimi işyeri hekimi olabilir mi?

Evet, aile hekimi “işyeri Hekimi Sertifikası” aldıktan sonra işyeri hekimi olarak görev yapabilir. Ancak bu görevler bazı yasal düzenlemelere tabidir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi olmayan aile hekimleri, işyerinin izni dahilinde aylık 30 saati geçmemek şartıyla işyeri hekimliği yapabilir.

İşyeri hekimi ilaç yazabilir mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işyeri hekimlerine işyerinde sigortalı çalışanlar için ilaç yazabilme yetkisi verilmiştir.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi için size uygun en iyi teklifi almak ister misiniz?
Explore
Drag